duminică, 12 iulie 2009

Analiza obiectiva a unui an de mandat .....

Campania electorala pentru alegerile locale 2008 a fost presarata cu o multime de promisiuni din partea tuturor candidatilor in special in ceea ce priveste 'Piata Mare', Gratuitatea pe mijloacele de transport in comun si Procentul foarte mare in bugetul local alocat salarizarii angajatilor primariei.
Analizand dupa un an de mandat cele trei mari teme de dezbatere din campania de anul trecut ajungem la o singura concluzie ... aceea ca domnul primar Morar Costan, desi a fost principalul castigator de pe urma promisiunilor desarte, a incercat in acest an scurs 'sa scoata castanele fierbinti din foc cu mainile consilierilor alesi' .
Voi incepe scurta mea analiza cu cazul 'Organigrama', si bineintele cu demiterea directorilor din primarie. Caz care a continuat cu castigarea in instanta a directorilor contra primariei si implicit cu un scandal monstru. Rezolvarea primarului ... foarte simplu .. o noua organigrama a primariei care sa nu mai contina functiile de director, organigrama care trebuia aprobata de consiliul local. Astfel primaria nu mai trebuia sa ii repuna in functii pe acesti directori si nici sa le plateasca daunele hotarate de catre instanta. Acest lucru nu a fost posibil datorita unui grup de consilieri din mai multe partide politice care, vigilenti au descoperit manevra primarului.
Al doilea caz, cu a doua promisiune, este cazul imensei gropi din piata, caz incalcit inca din vechiul mandat, foarte greu de imaginat ca necunoscut de catre actualul primar( fost viceprimar). Totusi asteptarile ,de la un primar care se lauda ca in decurs de doua saptamani!! de la preluarea mandatului va rezolva problema, au fost repede spulberate prin creearea in cadrul consiliului local a unei comisii care sa evaluaeze si sa gaseasca o metoda de schimbare a locatiei pietei. Manevra ...simpla! Presedintele acestei comisii a fost pus chiar principalul advresar politic al primarului, stiindu-se ca orice varianta aleasa de catre comisie va fi nemultumitoare pentru cetatenii orasului, oalele spargandu-se in capul consiliului local acesta nefiind capabil sa gaseasca solutia optima.
A treia problema majora dezbatuta anul trecut a fost situatia financiara a societatii de transport in comun Transurb. In goana dupa voturile sigure ale pensionarilor toti candidatii s-au repezit sa ofere gratuitate acestei clase sociale . Nimic deosebit pana aici avand in vedere faptul ca noul primar ales a omis sa gaseasca solutii viabile de reducere a costurilor societatii si de a incerca schimbarea graficului de curse a societatii, optimizand astfel veniturile cu cheltuielile. Pentru a fi clar , raman la parerea ca nu faptul ca toti pensionarii aveau gratuit societatea este in pragul falimentului si absoarbe peste 1000000 RON/anual de la bugetul local, ci proasta politica manageriala societatii prin achizitii supralicitate, prin achizitie de carburanti la pret mare, prin mentinerea an la rand a casieritelor pe mijloacele de transport, prin mentinerea in trafic a unor autobuze care consuma carburant cat o locomotiva diesel. Manevra primarului, o greva ad-hoc, fara a ma ascunde cu cunostiinta primarului, asta dupa schimbarea conducerii societatii, pentru a cere ce?? tocmai eliminarea gratuitatii transportului in comun. Rezultatul era previzibil prin fortarea mainii consiliului local si a dus la o serie de conditii privind aceasta gratuitate.
Totodata ramane in urma acestui an gustul amar trait de tinerii orasului care se vad nevoiti sa plece in alte localitati pentru a se bucura de strand, pentru a bea o bere seara intr-o ambianta deosebita. Ramane un an fara nici o manifestare culturala majora. Ramane un an in care pentru prima data dupa multi ani sportul dejean a fost mai mult decat mediocru, subfinantat fiind. Ramane invazia de 'lubenitari' in anumite zone ale orasului pe spatiul public, care culmea ironiei isi construiesc adevarate sedii de campanie, ramane interesul mare a primariei pentru cainii comunitari in detrimentul oamenilor urbei.

2 comentarii:

Anonim spunea...

imi pare rau, ca trebuie sa-ti tot repet un lucru si nici cum nu il poti pricepe!
cainii comunitari sunt o problema a urbei noastre si daca primarul nu ar face nimic in acest sens l-ai critica in stilul tau caracteristic. daca face, tot nu e bine de ce face. mie nu imi place sa tot carcotesc pe la colturi si incerc sa rezolv aceasta problema, adica ma implic, merg zilnic la usa primarului, insa tu, ce faci? numai comentezi. te-am rugat de atatea ori sa nu te mai legi de aceasta problema numai pentru faptul ca tie nu iti plac cainii si ca pe tine te preocupa mai mult locurile de joaca pt copii sau alte lucruri, care au o importanta pentru oras si locuitorii ei. eu nu te-am criticat niciodata referitor la punctele tale de vedere si as astepta acelasi lucru de la tine (daca nu e prea mult).si mie mi-ar fi mult mai usor sa stau in fata calculatorului si sa critic pe toata lumea ca nu face nimic bine, si ca nu face cum as vrea eu sa faca, dar prefer sa ma implic direct, sa vin cu sugestii si propuneri concrete! faptul ca s-a votat in consiliul local strategia de gestionare a cainilor si pisicilor din municipiul dej a fost rezultatul muncii noastre in colaborare cu primaria si consiliul local. ti-am mai spus si iti repet ca asociatia nu are culoare politica, si mie chiar imi pasa de aceste suflete nevinovate pe care tu le numesti "javre". sunt mult mai credincioase decat multi oameni pe care ii cunosc si nu o sa renunt pana cand nu o sa rezolv aceasta problema. si , in incheiere ti-as da un sfat: incearca sa te implici mai mult concret,sa mergi la primar cu sugestii si propuneri in problemele pe care le semnalezi! geta

braco spunea...

Geta iti multumesc ca esti o vizitatoare fidela a blogului meu