vineri, 12 februarie 2010

Sport ... sport dejean

Din ce in ce mai multe voci se aud prin municipiul nostru ba pro, ba contra unei ramuri sportive sau alta. Inclusiv , dupa multi ani, consilierii locali au initiative in acest sens: promovarea sportului dejean.
Inca din liceu am aflat ca sportivii sunt de doua feluri : fotbalistii si ceilalti sau era o alta intrebare : vrei sa devii fotbalist sau sportiv? Tocmai de aceea si vocile dejene se impart in doua tabere bine conturate : fotbalistii - cu bani multi de la buget, performante zero si celelalte ramuri sportive cu bani zero de la buget, performante multe.

Se pot zice vrute si nevrute pe seama acestora de mai sus, atat pro cat si contra , dar opinia mea este ca asociatile sportive din municipiul nostru ar trebui sa se asocieze intr-un grup de lobby la nivelul primariei si consiliului local, un grup de lobby cu statut bine definit, cu o conducere abila si respectata de catre toti oamenii cu putere de decizie pe de-o parte cat si toti oamenii de afaceri locali pe de alta parte. Un grup de lobby astfel format, incat, ramurile sportive mici sau cele nemediatizate dar cu performante exceptionale, sa fie protejate si ajutate in obtinerea de fonduri discretionar direct proportional cu performantele lor.
Trecand peste aceasta opinie de organizare a sportului dejean, precizez ca mi se pare absurd acordarea de la buget a unei sume imense pentru o echipa de fotbal Unirea Dej , din punctul meu de vedere, o echipa de semi-profesionisti , in dauna finantarii performantelor unor echipe de prima liga cum ar fi echipele de volei masculin sau de tenis de masa sau a unor cluburi sportive ca si cele de karate.
Dar, una peste alta , cred totusi ca principala sursa de finantare a oricarei asociatii sportive este sponsorizarea, sponsorizare care, domnilor conducatori de asociatii sportive dejene, nu va veni niciodata daca nu reusiti sa aduceti oameni pe stadion sau in sala de competitii, daca nu veti reusi sa vindeti succesele sportivilor dumneavoastra prin caile media dejene sau prin ajutorul internetului( echipa de volei dejeana avand deja un astfel de site http://csunireadej.ro )

Niciun comentariu: