duminică, 14 februarie 2010

Valentine`s Day

Valentine`s Day o sarbatoare a indragostitilor, o sarbatoare comerciala a tuturor celor ce iubesc, stricata pe alocuri de umbre palide de nationalism si traditionalism amestecate cu o crunta ipocrizie de catre romani.

As incepe parerea mea despre aceasta zi prin a-mi expune sentimentul de frustrare care ma macina in fiecare an cand sarbatorim Pastele. De ce? pentru ca nu-l sarbatorim, de regula, deodata cu majoritatea popoarelor din preajma noastra, pentru-ca nu-l sarbatorim deodata toti cetatenii tzarii, toti locatarii unui bloc, nu sti niciodata daca vecinului poti sa-i spui ' Hristos a inviat' sau el si-a sarbatorit Pastele cu o saptamana inainte. La fel pot spune de sarbatorile de iarna pe stil vechi sarbatorite cu fast de rusi, sarbi si inca vreo cateva natiuni.
Pornind de la aceasta premiza, fara intentie, ma simt putin frustrat ca in viziunea unora ar trebui si sarbatoarea iubirii, a sentimentului ce practic ne-a dat nastere tuturor sa-l sarbatorim cu, cateva zile mai tarziu decat restul lumii , ca doar suntem romani.
In alta ordine de idei, traim in anul 2010, secolul XXI , si vrand nevrand avem de-a face cu fenomenul de globalizare, care vine peste noi cu tot si toate , bune si rele, Valentine`s Day , Halloween, euro si alte multe lucruri nationale devenite peste noapte globale. De ce americane? Probabil pentru ca inca, desi Rusia si China nu recunosc fatis, SUA este cea mai mare putere a lumii, probabil pentr-ca semnalul in mass-media se da de peste ocean, filmele sunt mai siropoase acolo, povestile mai digerabile.
Oricum, pentru scepticii si criticii mei, stati linistiti ca si anii trecuti tinerii romani au sarbatorit si in acest an Valentine`s Day cum au stiut ei mai bine, adica pe ritmuri de house, manele expirate, imbibati bine in alcool 100% romanesc, si au cumparat de regula aceasi inimioara rasuflata scoasa de patronii magazinelor de suveniruri special pentru aceasta zi, nimic romantic, nimic sa exprime cu adevarat iubirea , asa incat poate aveti si anul viitor o sansa sa va urlati naduful impotriva sarbatorii, americanizarii, globalizarii dupa bunul plac. Pana atunci ... iubiti-va !!!

Un comentariu:

yry spunea...

i hate valentine`s, i like ballentine`s:)